Entrevista

El famós nino d’acció reivindica ser regalat a les xiquetes

“No sols d’aventures viu un heroi. També sé cuinar i cuidar de les meues mascotes”

 


Tots coneixem la teua trajectòria com a heroi. Has sigut aclamat com una de les figures més importants dels jocs d’acció. Per què eixe canvi ara?

Hola, gràcies per atendre’m. Voràs, en realitat no és cap cosa nova. Les aventures són coses implícites en la història de la humanitat. Ens han fet explorar, avançar…, però creus que ha sigut només un mèrit masculí? Definitivament, no. Mira, amb mi també han jugat xiques. No tant com m’agradaria, però t’assegure que elles disfruten igual que ells, són imaginatives, audaces…, i això l’hauríem de preservar. Al final, ens acaben abandonant per culpa de les normes socials.

untitled-9

Vols dir que les xiques poden jugar amb ninos d’acció, amb naus espacials, amb vaixells pirates?

Per descomptat. I si no ho fan més és perquè hem classificat el món en dos colors. El rosa per a elles i el blau per a ells. Els dissenys dels nostres embalatges, els corredors de les jogueteries, les pàgines dels catàlegs…, pareix que només poden triar certes pàgines. Saps el que s’estan perdent? Perquè s’estan perdent exactament la mitat de la diversió.

I al revés també succeïx? Els xics també voldrien jugar amb nines?

A les xiquetes els agrada viure mil aventures i als xiquets els agrada cuidar. Els xics també saben donar de menjar a un nino bebé, manejar una cuineta. Quan són més xicotets ho fan, t’has fixat? Però de tant d’escoltar que això és cosa de xiquetes, el mateix: deixen de fer-ho perquè no correspon al seu sexe. Eh!, jo també sé cuinar!

Per què vos preocupa tant eixe tema? La majoria pensaria que el món és com és i funciona, no?

Els meus col·legues joguets i jo portem molts anys convivint amb xiquets i amb xiquetes. Veiem com juguen, tant que aprenen…, i això, que és tan bo, podríem utilitzar-ho per a millorar el seu futur. Als xics els regalen jocs de construcció, circuits, jocs de guerra…, que desenvolupen la seua capacitat creativa, els seus reflexos, la seua agressivitat i competitivitat. Seran forts i treballaran fora de la llar, però no desenvolupen la seua capacitat de cuidar o d’exterioritzar els seus sentiments, la cooperació, la intel·ligència emocional, el respecte per les altres persones o la tolerància a la frustració. Per què? Perquè eixes coses no són de xics? Què trist.

untitled-8


 

“A les xiquetes els agrada viure mil aventures i als xiquets els agrada cuidar. Els xics també saben donar de menjar a un nino bebé”

 


I a les xiquetes?

El missatge que els donem a les xiquetes se es reduïx al culte a la bellesa i a l’atenció de la casa i de la família. Els allunyem de prendre riscos, de ser audaces i enèrgiques, de viure aventures fora de la llar, del lideratge, de la presa de decisions…, de la seua llibertat!

Dóna’ns algun suggeriment per a triar regals

No limitar. No jutjar el que ens demanen. Ens hem d’oblidar de dir “això és de xiques i això és de xics”. El millor regal que podem fer-los és que se senten lliures i iguals al jugar. No es tracta de negar cap joguet, sinó d’ampliar-ne les possibilitats d’elecció, qualsevol que en siga el sexe. I així els estarem regalant un futur millor.